Lees het nieuws en voel angst? We hebben de video bekeken en woedend op de kern? U was geen ooggetuige van gebeurtenissen en vroeg geen vertegenwoordigers van verschillende partijen – maar uw mening is al gevormd. En geloof me, dit is absoluut iemands hand! Wat is Postraud en hoe we in de media worden gemanipuleerd?

De waarheid is ergens in de buurt

“Beste gasten, zat gisteren goed, maar na uw vertrek verdwenen zilveren lepels.”. – “Wat een nachtmerrie, we hebben ze niet meegenomen!” -” Ja, dat weten we. Er waren lepels, maar het sediment bleef!»De oude grap illustreert momenteel perfect het huidige concept van post -truths.

Deze term (post-waarheid) werd populair in 2016, het Oxford Dictionary of English noemde het het woord van het jaar. De post -truth werd actief gesproken tijdens de Brexit, de verkiezing van Trump en de ongelooflijke activiteit van manipulaties met informatie in de media tijdens de campagne in de Verenigde Staten.

Post-waarheid, of post-to-end, de grootste internet-encyclopedie roept omstandigheden aan waarin objectieve feiten minder belangrijk zijn voor de vorming van de publieke opinie dan een beroep op emoties en persoonlijke overtuigingen. Simpel gezegd, dit is een manier om het publieke bewustzijn te manipuleren – dat wil zeggen het bewustzijn van ieder van ons.

We lezen en luisteren naar het nieuws, struikelen hen in de vorm van banners op sites of reposts in Frendale. Degenen die geen tv kijken, lezen Facebook (een extremistische organisatie die in Rusland is verbannen) – de meesten van ons zijn op de een of andere manier in de informatieruimte. En dit betekent dat het ons treft. En iemand beïnvloedt de manier om informatie te presenteren, te spelen op onze gevoelens, overtuigingen en waarden. Dit gebeurt elke dag, soms is het ons duidelijk, en soms helemaal niet.

Wat helpt manipulators te spelen met ons bewustzijn?

De noodzakelijke voorwaarden

Een van de belangrijkste punten is te wijten aan het feit dat we in feite zelf worden uitgenodigd om te beslissen wat waar is en wat een leugen is uit de informatiestroom waarin we ons bevinden. De taak van de manipulator in de wereld van post -waarnemingen is om overtuigend het nieuws over het evenement te onderwijzen, zodat het publiek gelooft: dit is wat de waarheid is.

Verdere weerleggingen zullen al of niet de geadresseerden bereiken, krantenkoppen en nieuwe incidenten in de zee bereiken, of zullen worden gezien als pogingen om te “rechtvaardigen”.

Wat zijn onze fouten, laten manipulatoren op onze gevoelens spelen en dwingen om te geloven of niet in iets te geloven?

een. Ten eerste moeten we aannemen dat de waarheid er één is

Dat wil zeggen, om de mogelijkheid uit te sluiten dat elke kant van het conflict of een andere situatie zijn eigen waarheid heeft. Maar in de meeste levenssituaties zijn er veel nuances, die geen rekening houden met welke het onmogelijk is om een ​​beetje te bouwen in een beetje, het algemene beeld. En de wereld is niet zwart en wit. Maar als we geloven dat slechts één blik op de situatie correct is, is het voldoende voor de manipulator om gewoon de juiste emotionele “haak” te kiezen die ons zal haken.

Tijdens de verkiezingscampagne van Trump in sommige Amerikaanse media bleek informatie dat de naam van een van zijn concurrenten wordt geassocieerd met de “geheime gemeenschap van pedofielen”. Het schandaal bleef oplaaien in blogs met miljoenen abonnees en sociale netwerken.

De naam van de pizzeria verscheen in de publicaties, in de kelders waarvan de leden van de gemeenschap zouden hebben verzameld. De instelling werd zowel online (in berichten als tweets) als offline aangevallen. Verweerde mensen braken de ramen en schreven beledigingen op de muren en deuren. Geen rapporten en fotorapporten van de café -eigenaren toonden aan dat de kelders gewone lege kamers zijn geholpen. Niemand luisterde of geloofde dat er geen gemeenschap was. Uiteindelijk scoorde een man in de pizzeria in de pizzeria en schieten. Hij was er zeker van dat hij voor een rechtvaardige oorzaak ging en kinderen redt.

2. Moderne technologieën bieden ons de mogelijkheid om een ​​informatieveld te kiezen

“Jarenlang leer je jarenlang zorgvuldig sociale netwerken om alleen te laten zien wat je leuk vindt, en alleen van die mensen wiens overtuigingen vergelijkbaar zijn met je. Verbrand degenen die vervelend zijn. Dit alles leidt tot het feit dat in uw perceptieveld alleen comfortabel nieuws en evenementen voor u is, en de rest van de wereld blijft overboord met alle andere problemen, andere meningen en big data -statistieken, ”schrijft een van de Facebook -gebruikers (extremist verboden in de Russische organisatie).

Selectieve perceptie en neiging om anderen te beoordelen in hun eigen vorm van enge ideeën over de wereld. We kiezen wat voor ons waar zal zijn. En dit geeft manipulatoren een geweldige kans om de groep van de doelgroep te benadrukken, de belangrijkste waarden en triggers te bepalen en de goed gefileerde informatie duidelijk op het doelwit te ‘schieten’.

Bijvoorbeeld, aan het begin van de pandemie in groepen eigenaren van katten en honden, verscheen er een document, dat doet denken aan een soort resolutie. Het had een clausule dat de huisdieren van mensen die ziek waren met Covid naar de schuilplaatsen zouden worden gestuurd. De trigger werkte – mensen stuurden elkaar nepnieuws, waarin ze geloofden, en boden aan om geen arts te zien met een ziekte om hun favorieten te beschermen. Niet iedereen twijfelde, is het waar.

3. Andere cognitieve vervormingen, of typische denkfouten

  • Het fenomeen van de eerlijke wereld (dat wil zeggen het geloof dat hij volgens verdiensten moet worden ontvangen);
  • De cascade van beschikbare informatie (meervoudige herhaling verbetert het gevoel van “waarheid” – in het tijdperk van reposts is dit vooral relevant) en anderen;
  • Negatieve helling (een ander kenmerk van ons denken: in onaangenaam, slecht nieuws geloven we graag gewillig dan goed. En als ons in een overtuigende vorm wordt verteld dat een ster van de televisieserie, zeg, kannibal, we hier liever in zullen geloven dan in zijn daaropvolgende pogingen om onszelf te rechtvaardigen. Zo’n soort ‘vermoeden van schuld’)).

vier. Hoe vreemd het ook lijkt, de wens van de media om de objectiviteit ervan te benadrukken, was een andere factor

Op een gegeven moment was een “goede toon” voor de media het formaat voor het indienen van verschillende opvattingen over gebeurtenissen, zodat de lezers zelf conclusies trekken. Maar deze benadering omvat een vrij hoog IQ en het vermogen om te analyseren, die niet alle vertegenwoordigers van het publiek zijn.

Uiteindelijk opende deze aanpak kansen voor manipulaties onder het mom van pseudo -objectiviteit. Om de publieke opinie naar uw kant te slepen, is het voldoende om eerst over het evenement te vertellen en lezers emoties te veroorzaken – verontwaardiging, mededogen, angst.

5. Tegenwoordig is er vandaag veel informatie voor ons beschikbaar

Veel meer dan in staat is om de hersenen te ‘verteren’ die zich niet altijd aan het versnellende tempo van het leven aanpassen. En er verdwalen is vrij eenvoudig. Informatie is al als een medicijn, en een persoon buiten priligy de stroom ervaart symptomen in de buurt van het afbraak van drugs.

Dus degenen die de informatie en de presentatie ervan beheersen, hebben in feite echte macht. Er is een complottheorie dat de ‘Derde Wereld’ voorspeld door de Soothsays al aan de gang is en deze informatie. Maar we zullen onthouden dat de samenzweringstheorie ook een van de soorten cognitieve vervorming is.

De woorden van Shakespeare dat de wereld een theater is, krijgt een nieuwe betekenis. En natuurlijk, waarin er acteurs en regisseurs zijn. En het openen van de nieuwsfeed, we veranderen allemaal in kijkers van een grandioze meeslepende show.

Leave a comment

Your email address will not be published.